Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Voor alles is een eerste keer. Of je nu ZZP’er, MKB’er, oprichter van een start-up/scale-up of eigenaar bent van het meest succesvolle bedrijf in Amsterdam dat zich in de flow fase begeeft (meer dan 150 werknemers), het maakt niet uit. Als ondernemer ga je meerdere keren te maken krijgen met een situatie waar je geen ervaring mee hebt. Dat is in mijn eigen beleving één van de leukste aspecten van het zelfstandig ondernemerschap; there’s never a dull moment. In dit blog bespreek ik een aantal veelvoorkomende ‘eerste keertjes’ die ik als ondernemer zelf heb ervaren bij mijn eigen bedrijven én die ik ook veel terug hoor als business coach in mijn coachingspraktijk voor ondernemers in Amsterdam.

Eerste personeelslid aannemen

Het aannemen van een eerste personeelslid is spannend. Waarschijnlijk heb je het de afgelopen maanden dusdanig druk gehad dat je het werk niet meer alleen kan behappen en ben je na gaan denken over een eerste medewerker. Toen ik mijn eerste personeelslid aannam heb ik dit eerst uitvoerig besproken met mijn bedrijfscoach. Ik wilde namelijk goed van tevoren weten wat de consequenties zijn hiervan. Vragen die ik mezelf in die periode regelmatig stelde waren: waar moet ik rekening mee houden wanneer ik iemand aanneem op fiscale, juridische en economische gebied? Wat kost een werknemer eigenlijk? Verdienen wij op dit moment voldoende om daadwerkelijk iemand aan te nemen? Andere vragen die ik mezelf stelde zaten meer op ondernemersvlak: hoe vind ik de juiste persoon? Hoe stuur ik deze persoon aan? Hoe zorg ik ervoor dat hij of zij precies gemotiveerd blijft? Veel vragen dus. Het belangrijkste aspect zat echter op een heel ander vlak. Levert deze werknemer ook écht daadwerkelijk meer tijd en dus ruimte om te ondernemen op. Ook de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik bepaalde verantwoordelijkheden kan loslaten? 

Ga ik investeerders aan boord halen

Oké, je bedrijf loopt lekker. De groei zit er lekker in. Je hebt je team op orde en je business groeit. Echter, jij hebt het gevoel dat je onderneming nog harder kan groeien en vraagt je af of je investeerders aan boord gaat halen. Bespreek deze stap van tevoren goed met je business coach. Hij of zij kan je, als het goed is, vanuit ervaring vertellen wat hierbij komt kijken. Wat is de impact van het binnenhalen van een investeerder met zeggenschap op jouw rol als ondernemer binnen het bedrijf? Wil je dit überhaupt? Een investeerder krijgt namelijk een vinger in de pap en het kan zijn dat jij eens per zoveel tijd moet rapporteren aan deze investeerder. Een coach voor ondernemers kan je helpen om uit te zoeken of deze variant van groeien écht goed bij jou past als persoon en als ondernemer. 

Investeerders ophalen om snel te kunnen groeien

Met je eerste compagnon in zee

Ook het samengaan met iemand anders is een grote stap. Ten eerste omdat jij een deal van je zeggenschap ‘weggeeft’. Ten tweede zul je ook goed moeten kunnen samenwerken met deze persoon. Want elke ondernemer krijgt ermee te maken: een fikse discussie of irritatie richting je compagnon. Vaak hebben beide partijen al enige tijd wat lichtelijke irritaties, maar nu komt het er echt uit. Ondanks dat dit soms best even lastig kan zijn is dit ook gelijk een kans voor beide partijen. Je kunt namelijk het probleem vanuit 3 verschillende posities gaan bekijken:

  1. vanuit jezelf: waar heb ik behoefte aan?
  2. vanuit de ander: waar heeft de ander behoefte aan?
  3. vanuit de helikopter: waar gebeurt er tussen mij en de ander en nog belangrijker; wat heeft deze situatie nodig?

Door vanuit deze 3 posities te kijken krijg jij als ondernemer het inzicht hoe de situatie op te lossen en verder te kunnen bouwen aan jouw bedrijf, samen met de ander.