Ondernemers, neem het er eens lekker van en ga op zomervakantie!

Je mailapp deïnstalleren, je laptop thuislaten en je collega’s laten weten dat ze alleen mogen bellen als er écht iets aan de hand is. Makkelijker gezegd dan gedaan. Er een aantal weken tussenuit gaan als ondernemer kent veel uitdagingen. Zowel voor de ondernemer zelf als voor het reisgezelschap. Want een ondernemer ben je 24/7. Of toch niet? Zijn er manieren om jouw bedrijf even volledig te laten voor wat het is en er écht even tussenuit te gaan. In dit blog bespreek ik een aantal van deze uitdagingen die een ondernemer onder ogen moet zien wanneer hij eens lekker aan zijn tan wil gaan werken. Daarnaast bespreek ik ook wat een goede vakantie voor mogelijkheden biedt voor jou als eigenaar van jouw bedrijf. 

De eerste week is eigenlijk geen vakantieweek voor een zelfstandig ondernemer

De eerste week van de vakantie is eigenlijk geen echte vakantieweek. Jij als ondernemer merkt dat je hoofd overloopt met vragen als: heb ik dit wel goed overgedragen? Is iedereen goed op de hoogte van de deadlines tijdens mijn afwezigheid? Kan ik dit project toevertrouwen aan iemand anders? De eerste week is eigenlijk een week vol ontwenningsverschijnselen. Je bent dus fysiek niet aanwezig, maar mentaal wel. Dit voel jij, en jouw reisgezelschap ook. Je bent onrustig, afwezig en zit veel in je hoofd. Omdat de eerste week eigenlijk kan worden afgeschreven boeken veel ondernemers dus minimaal 3 weken vakantie. Dit zorgt ervoor dat jij de tweede en derde week echt kan ontspannen, tot rust kan komen en je bedrijf dus beter kunt loslaten. Denk ook goed na over de dag waarop je weer thuiskomt van jouw vakantie. Als je op maandag weer naar de zaak gaat, kom dan uiterlijk op de zaterdag, idealiter op de vrijdag, terug. Dit geeft jou een heel weekend om rustig voor te bereiden op de eerste maandag na de vakantie.

Coaching voor ondernemers; het belang van een goede vakantie  

Loslaten en delegeren als ondernemer

De vakantie is het uitgelezen moment om meer te verifiëren wie bepaalde verantwoordelijkheden kan overnemen en dus wat jij als eigenaar van het bedrijf daadwerkelijk kunt loslaten. Wat zijn zaken die jij toevertrouwd aan je compagnon? Ongetwijfeld dat je het moeilijk vindt om te merken dat je het steeds drukker krijgt het steeds moeilijker wordt overal aandacht aan te geven. Laat het los, besteed het uit tijdens je vakantie. Dit zorgt er namelijk voor dat jij precies weet wanneer je terug bent wat je eigenlijk niet meer hoeft te doen aangezien een collega die net zo goed kan als jij. Dit zorgt ervoor dat jij nóg beter kunt gaan werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf.

De vakantie geeft mogelijkheden voor een helicopterview

Voor elke ondernemer, of het nou een ZZP’er, freelancer of MKB’er is met een mooi hip kantoor in Amsterdam is de vakantie een uitgelezen kans om even in de helicopter te stappen en te reflecteren op hoe de afgelopen periode tot aan de vakantie is verlopen. Wat is er goed gegaan? Wat kan er beter? Wie presteert op niveau en welke collega heeft meer potentie? Voor welke klant werk je graag en waarom? Welke klant is minder prettig en nog belangrijker: wat is hier de reden van? Omdat je op dit moment meer afstand hebt genomen van je bedrijf en je daadwerkelijk even uit de operatie bent kun je op dit moment veel beter terugkijken naar de afgelopen periode. Ook is dit hét moment om te gaan bepalen waar je aan het einde van het kalenderjaar wil staan? Hoe ziet jouw ideale team eruit op 31 december? Op welke klanten en op welke producten ga jij de aankomende tijd focussen? Verder is het belangrijk om jezelf goed in de spiegel aan te kijken; welke obstakels heb ik als ondernemer te overwinnen om daadwerkelijk de doelen te behalen die ik heb voor mijn bedrijf? 

Lijkt het jou interessant om vrijblijvend kennis te maken? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar jos@josmolema.nl of vul het contactformulier in op de website. Na een korte telefonische kennismaking zullen we een vrijblijvende intake inplannen. Gedurende deze intake bekijken we waar jij op dit moment staat als ondernemer, waar jij naartoe wilt met jouw bedrijf en wat de belangrijkste obstakels zijn die jij middels business coaching en personal coaching kunt overwinnen.