Waarom de stad Amsterdam gunstig is voor zelfstandig ondernemers?

Wanneer je als ondernemer kijkt naar de mogelijkheden in Nederland je bedrijf te vestigen komt Amsterdam al snel als één van de favorieten naar boven. In deze blog vertel ik meer waarom de hoofdstad een gunstig klimaat heeft voor ondernemers, zzp’s, freelancers en mkb’ers. Onder andere het kennisniveau, de aanwezigheid van co-working spaces, de aanwezigheid van business coaches en personal coaches komt aan bod. 

Kennisniveau

Het kennisniveau in Amsterdam is erg hoog. De stad kent veel hoger opgeleiden die de stad huisvest en dus op zoek zijn naar een baan. Dit geldt ook voor expats. Internationaal gezien is Amsterdam enorm populair voor expats om zich (tijdelijk) te vestigen en deze expats nemen vaak interessante en relevante kennis met zich mee. Eén van de redenen waarom expats kiezen voor Amsterdam is de 30%-regeling, kort gezegd houdt dit in dat expats een belastingvoordeel genieten aangezien hun deskundigheid niet of nauwelijks aanwezig is op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Co-working spaces voor ondernemers

Amsterdam kent veel verschillende plekken waar je als startende ondernemer kan beginnen met het huren van één of enkele bureaus om vervolgens in hetzelfde gebouw door te kunnen blijven groeien wanneer jouw bedrijf zich van start-up naar scale-up ontwikkelt. Deze co-working spaces zijn vaak ingericht als kantoortuinen waardoor je snel in contact komt met andere ondernemers en je dus kunt sparren kunt doen of wellicht business kan doen. Zelf heb ik ook in meerdere co-working spaces in Amsterdam gewerkt en hierdoor veel ondernemers ontmoet. Daarnaast kent het werken in een co-working space nog een belangrijk voordeel: het gevoel hebben dat je collega’s hebt en dus dat je niet alleen bent. Als je je realiseert dat ongeveer 23% van de beroepsbevolking in Amsterdam ZZP’er is, zul je begrijpen dat dit voor een hele grote groep ondernemers een gewenst voordeel is. 

Business coaching in Amsterdam: co-working voor ondernemers.

Mogelijkheden om zaken te doen met andere bedrijven

Het is niet geheel onbekend dat in Amsterdam veel bedrijven gevestigd zitten. Veel grote corporates hebben een plekje weten te bemachtigen aan de welkbekende Zuidas of aan de grachten in het centrum. Alleen al in de specialistische zakelijke dienstverlening telt Amsterdam in 2023 45.315 bedrijven. Dit betekent dat er voldoende mogelijkheid is voor ondernemers om nieuwe klanten te ontmoeten.

Begeleiding voor ondernemers middels coaching 

Er is veel begeleiding van investeerders, er zijn veel kennisevents en natuurlijk zijn er veel mentoren en business coaches in Amsterdam die jou als ondernemer verder kunnen helpen met jouw bedrijf. Afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt kun jij met een mentor of een business coach aan de slag gaan. De keuze aan coaches die Amsterdam kiezen als werkgebied is enorm gevarieerd en breed zodat jij als ondernemer altijd wel iemand kunt vinden die bij jou past en aan welk.

Lijkt het jou interessant om vrijblijvend kennis te maken? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar jos@josmolema.nl of vul het contactformulier in op de website. Na een korte telefonische kennismaking zullen we een vrijblijvende intake inplannen. Gedurende deze intake bekijken we waar jij op dit moment staat als ondernemer, waar jij naartoe wilt met jouw bedrijf en wat de belangrijkste obstakels zijn die jij middels business coaching en personal coaching kunt overwinnen.