Wat jij kunt doen om als ondernemer regie te houden over jouw MKB-bedrijf

De eerste paar jaren van het opbouwen van een groeiend bedrijf vliegen voorbij. Je team groeit, je kantoor wordt groter en het aantal klanten en dus ook je omzet neemt toe. Wat ook groeit zijn de brandjes die jij moet blussen, de welbekende uitdagingen zoals de ondernemer ze noemt. Als business coach voor ondernemers hoor ik ze regelmatig terugkomen in de coachingsessies. Hieronder een aantal uitdagingen waar jij in de nabije toekomst rekening mee mag gaan houden of al al een keer mee te dealen hebt gehad: als oprichter van jouw eigen bedrijf:

– een belangrijke medewerker geeft aan elders zijn carrière voort te zetten;
– één van je grootste klanten zegt op;
– een factuur die maar niet betaald wordt wat druk geeft op jouw liquiditeit;
– een concurrent heeft jouw product 1 op 1 gekopieerd;
– je verliest een belangrijke aanbesteding.

Kan ik dit veranderen? Kan ik dit accepteren? Of moet ik toch weggaan uit de situatie.

Elke keer wanneer één van deze uitdagingen voor de ondernemer oppopt is het heel eenvoudig om in een reflex te schieten. Hierbij kun je denken aan niet productieve gedachtes die uiteindelijk leiden tot regieloos ineffectief gedrag. Wat kun je dan doen om uit dit patroon te komen? Het begint met het omarmen van het feit dat een bepaalde situatie jouw realiteit is, zonder hier direct een oordeel aan te hangen. Vervolgens stel jij jezelf de vraag kan ik dit veranderen? Zo ja, verander het dan. Wanneer dit niet kan stel jezelf de vraag kan ik dit accepteren? Zo ja, accepteer het dan. Als je de situatie niet kan veranderen of accepteren ga dan weg uit deze situatie. Ja maar hoe dan? Het is mijn eigen tent, ik kan toch niet zomaar weg? Klopt je kunt niet zomaar weg maar er zijn wel degelijk opties om weg te gaan uit de situatie, bijvoorbeeld door je bedrijf of jouw aandelen in het bedrijf te verkopen. Wanneer blijkt dat je toch niet weg wilt van gaan bij jouw eigen bedrijf heb je toch iets te veranderen, of te accepteren. Als coach voor ondernemers help ik jou graag met het veranderen of het accepteren van een bepaalde situatie. Middels business coaching en personal coaching krijg jij de inzichten die nodig zijn om de juiste focus te houden om verder te kunnen bouwen aan je bedrijf. Mijn coaching sessies voor het MKB doe ik voornamelijk in Amsterdam. Daarnaast is het ook mogelijk dat ik op locatie van de ondernemer zelf kom voor de coaching sessies.

Coaching voor ondernemers: veranderen, accepteren of weggaan.

Coaching voor ondernemers met een MKB bedrijf.

Lijkt het jou interessant om vrijblijvend kennis te maken? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar jos@josmolema.nl of vul het contactformulier in op de website. Na een korte telefonische kennismaking zullen we een vrijblijvende intake inplannen. Gedurende deze intake bekijken we waar jij op dit moment staat als ondernemer, waar jij naartoe wilt met jouw bedrijf en wat de belangrijkste obstakels zijn die jij middels business coaching en personal coaching kunt overwinnen.