Wil jij als startende ondernemer een vliegende start? Lees dan deze 3 tips

Ik ben in de afgelopen tijd meerdere keren benaderd door startende ondernemers in Amsterdam om vanuit mijn rol als zelfstandig ondernemer en business coach én mijn eigen ervaring als ondernemer wat eerste tips te geven voor een vliegende start. Een aantal van deze tips heb ik samengevoegd in deze blog. Als ik dit als zelfstandig ondernemer 10 jaren geleden had geweten, had mij dit veel meer focus en resultaat opgeleverd bij mijn startup. Er zijn natuurlijk veel meer tips die ik als ondernemerscoach zou kunnen geven, maar voor deze blog heb ik ervoor gekozen mijn top 3 uit te werken.

Investeer in een werkplek

Veel ondernemers die voor het eerst een bedrijf gaan oprichten starten aan de keukentafel. Zo ben ik ook begonnen. Het grote voordeel is dat je op deze manier je vaste lasten laag houdt, iets wat in het begin zeker aan te raden is. Echter is deze werkplek aan de keukentafel veel duurder dan je denkt. Sterker nog deze kost jou letterlijk omzet. Daarom is het nemen van een werkplek als startende ondernemer één van de allerbelangrijkste investeringen die je moet doen. Ik weet het, het voelt eng. Je krijgt een offerte voor het huren van een werkplek voor laten we zeggen €350,00 euro en je twijfelt. Echter, op het moment dat jij deze offerte ondertekent gaat er een knop om in jouw hoofd. Namelijk: we maken kosten, dus moeten we nu wel omzet gaan draaien. Dit haalt jou direct uit de we gaan eens kijken of dit werkt modus naar een we gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken. Daarnaast zorgt deze werkplek voor meer structuur: zorg ervoor dat jij hier elke dag bent van 09:00 tot 18:00. Ten derde creëer je een goede balans tussen werk en privé. Op kantoor focus jij je als ondernemer op jouw business, thuis focus jij je op rust. Tot slot werkt een omgeving waarin andere ondernemers zitten inspirerend. Je ziet welke stappen andere ondernemers zetten en kunt met elkaar sparren.

Schaalbaarheid

Het schaalbaar inrichten van jouw bedrijf is van essentieel belang vanaf de start. Dit is waar ik als coach voor ondernemers dagelijks naar kijk bij mijn klanten. Vooral wanneer je alleen start en jouw beschikbare uren schaars zijn. Zorg er dus voor dat je bepaalde bedrijfsprocessen die regelmatig voorkomen schaalbaar zijn ingedeeld. Neem bijvoorbeeld een boekhoudpakket waarmee je enorm gemakkelijk facturen kan sturen, nadat je 1 keer een template hebt gebouwd. Dit zorgt ervoor dat wanneer je veel gaat verkopen, de achterkant van jouw bedrijf goed is geregeld en je dus niet elke maand vele uren kwijt bent aan administratie.

Business coaching voor ondernemers. Schaalbaarheid van jouw bedrijf.

Focus op je doel

Stap een van dit proces is het stellen van doelen voor jouzelf als ondernemer. Wat wil je graag bereiken dit jaar qua omzet? Hoeveel kosten verwacht je te maken en hoeveel winst denk je te gaan maken? Wat zijn de belangrijkste barrières die jij voor je ziet en hoe kom je hier overheen? Een coach voor ondernemers gespecialiseerd in business coaching en persoonlijke coaching kan jou hierbij helpen. Ik weet het. Dit klinkt als een ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’ maar het is echt waar. Toen ik mijn nieuwe bedrijf als ondernemerscoach startte, heb ik vanaf de start geïnvesteerd in coaching. Sterker nog in verschillende type coaching: enerzijds heb ik ervoor gekozen om samen te werken met een business coach en anderzijds met een business coach voor ondernemers. Mijn business coach zorgt ervoor dat ik de juiste focus blijf houden en mijn personal coach kijkt goed naar de persoonlijke vraagstukken die mij als mens en dus ook als ondernemer vooruit helpen.

Ben jij benieuwd wat coaching voor jou als startende ondernemer kan opbrengen? Neem dan vooral contact op door een e-mail te sturen naar jos@josmolema.nl. Daarnaast kun je mij ook bellen op 0612271861. Vanuit deze kennismaking plannen we samen een eerste gratis intake in waarin we kijken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jouw bedrijf vanaf de start een succes wordt middels business coaching.